За пета поредна година Община Севлиево е домакин и съорганизатор на Националния фестивал „Семе българско”, който тази година ще се проведе на 12 и 13 май в парк „Казармите”. Организаторите ще изненадат гостите с много нови инициативи и звездни участници на сцената.

„Семе българско” не е просто един форум, на който над 100 изложители представят в „Селски МОЛ” истинските български вкусове, храни, занаяти и изкуства, нито е само инициатива за събиране на средства за подпомагането на двойки с репродуктивни проблеми – събитието е семето, от което покълва в сърцата на поколенията след нас истинската любов към родината, към всичко българско… Тази година „Семе българско” поставя въпроса за приемствеността в поколенията, за това какво наследяват от нас децата ни”, заяви кметът на Общината д-р Иван Иванов.

За първи път тази година в рамките на фестивала севлиевци ще имат възможността да видят автентичен нестинарски танц и да се срещнат със самобитни майстори, които кътат и предават на поколенията своите уникални занаяти. На фестивала със своя изложба ще се представи единственият у нас майстор и реставратор на църковни куполи. Посетителите ще се срещнат и с единствения човек в България, който прави гайди по начин, по който те са се правели по нашите земи още в дълбока древност. В парк „Казармите” ще се представят майстори, оставили успешния си бизнес в големия град и развили уменията си до съвършена житейска философия в малките севлиевски села. За първи път гостите на фестивала ще видят плетене на изделия от беленица, плъстене на вълна, плетене на дървено бърдо.

„Не случайно сме поканили Асен Великов, един от най-добрите фотографи в България, чиито снимки, посветени на българското, фолклора, шевицата, красотата, на носията са любими на поколения българи”, посочи д-р Иван Иванов.

В рамките на двата фестивални дни на сцената ще се изявят талантливи деца от Севлиево и региона, местните певчески и танцови състави, завладели не една сцена по света. Гост-изпълнители ще бъдат ансамбъл „Чинари” със спектакъла „Ние, Българите”, Николай Славеев и любимата на всички българи Деси Добрева.

Очакваме ви на официалното откриване в парк „Казармите” на 12 май в 10:30 часа. Ще бъдете приятно изненадани с една инициатива, която организаторите запазват в тайна. Ще има много други вълнуващи моменти по време на фестивала, а на сайта на Община Севлиево и на профила във Фейсбук „Семе българско” ще намерите къде и кога те ще се случат.

За автора - Пресиана Бонева

Няма коментари

Оставете коментар

You must be logged in to post a comment.