Предстои премиерата на уникален филм за Черно море, какъвто не е правен никога до сега в България. Продукцията е снимана в периода 2022 – 2023 г. и представя за първи път в цялост подводния свят на българското Черноморие. Ще видите най-важните акценти от научното проучване и картиране на подводните ни богатства, с акцент върху местообитанията, отделни важни видове риби и най-вече китоподобните бозайници, известни като делфини.

 

 

 

Изключителните кадри, заснети както по въздух, вода и суша, така и под вода, представят за първи път непознатия свят на Черно море, в неговите изключителни цветове, багри и оттенъци. Участвалите в проекта международни експерти определят акваторията на България като същински рай. Мащабните проучвания са извършени в четири сезона, като включват подборно проучване и  картиране на всичките 17 морски зони от мрежата Натура 2000 в България.

Научните заключения от експедициите на най-добрите български морски биолози са зашеметяващи. Светът на Черно море се оказва много по-богат от очакваното. Дори войната в Украйна не е успяла да навреди съществено на крехкия морски свят. Установени са множество заплахи за този крехък свят, а учените изброяват като ключови сред тях антропогенния натиск, замърсяването на морската среда и промените в климата.

Загадките на Черно море продължават да изумяват специалисти и любители на морския свят. Затова неговото изследване остава огромно предизвикателство за експертите от Софийския университет и МОСВ, които са в сърцето на проекта. В рамките на извършените проучвания са направени редица научни открития, които илюстрират нуждата от последващи изследвания на българската акватория на Черно море.

 

Вълнуващите пътешествия и открития на екипа, реализирал трудния проект, научните перипетии и решените задачи на експертите, заснети с най-модерната подводна и наземна техника, можете да видите за първи път във филма „Непознатият свят“, който ще бъде излъчен премиерно по телевизия „Травъл ТВ“ на 20-ти октомври в 20:00.

 

 

За автора - silviya

Няма коментари

Съжаляваме, коментарите са спряни за тази публикация.