Знаем, че страната ни има хилядолетна, богата и неповторима история.  Не всички обаче съзнаваме, че въпреки годините в българите се е запазил един особен дух, уникален за географските ни ширини. Този дух витае от времето на древните траки, преминава през бита на славяните и старите българи. Страната ни е пълна с митове, легенди и предания, които сякаш са се отдалечили от нас, останали в паметта на малцина. Именно затова момчетата от “Българската история” ще се отправят на едно пътешествие в търсене на многовековните истории и традиции, които обитават земите ни.

Епизоди

  Untitled

 Легендите оживяват: Кадин мост

Легендата в този първи епизод е от село Невестино, Кюстендилска област и в нея ще научите повече за прочутия Кадин мост, както и за река Струма, за събитията, който са се случили.

d

 Легендите оживяват: Руенски манстир

Едно неповторимо, но малко познато място. За Руенския манастир, който се намира над село Скрино, се счита, че е бил обитаван от големия български светец Иван Рилски. В това видео ви запознаваме с интересната история, както и с преданията, които вървят ръка за ръка с нея.

Untitlesfzcdxd

 Легендите оживяват: село Визица

Едно от типичните странджански села. Село Визица е способно да смае всеки един от посетителите си с богатото си минало, изпълнено с падения и обрати. Запознайте се с интересната история, както и с легендите, разказани от историка на селото Димитър Василев.

s

 Легендите оживяват: Пещерата „Дяволското гърло“

Пещерата “Дяволското гърло” се намира в необятните Родопи, а до нея ще стигнете след преминаването на живописното Триградско ждрело. Място с легендите и преданията, чрез които от години местните хора се опитват да разгадаят някои необясними явления.

fszc

 Легендите оживяват: село Полковник Серафимово

Легенди, разказващи за боевете на връх Средногорец, наричан още Родопската Шипка. Те идват от с. Полковник Серафимово, кръстено на едноименния военачалник – командирът, ръководил 21-ви Средногорски полк. Заради легендарната си победа офицерът заема достойно място в българската история.

dszx

 Легендите оживяват: село Тешово

Легенди от с. Тешово, намиращо се в Пирин планина. Историите, които то пази разказват за тайствена многовековна кула, битки на българи-християни за построяването на църква, за борбен български войвода…

dsacz

 Легендите оживяват: село Кондолово

По тези богати на традиции места още се пазят истории за далечното минало на селото, за преселението на неговите жители, за една легендарна мома, която с помощта на своя жребец препускала из обширните земи, както и за една мързовска афера, изиграла важна роля в освобождението на Странджа от турско иго.

dfcxz

 Легендите оживяват: село Орехово, част 1

Село Орехово е съхранило до ден днешен истории за своето създаване, за хората, обитавали го през тежките години на османското иго, както и чудни легенди за планината.

fasczsx

 Легендите оживяват: село Орехово, част 2

Легендите за село Орехово продължават и във втори епизод. Местните разказват за създаването на селото, за хората, обитавали го през тежките години на османското иго, както и чудни истории за планината.

szxc

 Легендите оживяват: град Меричлери

Град Меричлери, намиращ се в обширната Тракийска низина, води началото си от залеза на Второто Българско Царство. Легендите разказват за създаването на селището, за най-голямото природно богатство на региона – минералния извор Соленци, както и истории за древните народи, обитавали тези места.

sfz

 Легендите оживяват: село Широка Лъка

Село Широка Лъка разположено в долината на Широколъшката река, запазило интересни легенди за своето създаване, за достойна българка, готова на всичко да защити честта и вярата си, както и за крепост, превзета с голяма хитрост.

dasx

 Легендите оживават: село Попрелка

Легендата за девойката от народната песен “Руфинка болна легнала”. Тя идва от малкото село Попрелка, скрито високо в горите на красивата Родопа планина. Разказвачът ѝ е един от едва десетината останали жители на селището…

qs

 Легендите оживяват: село Ощава

Село Ощава е сгушено между върховете на величествената Пирин планина. Истории от далечното минало разказват за походи на древни царе, за непокорни моми, за подвизите на борци за свобода и любов с пагубна цена.

  fdzcx

 Легендите оживяват: Каменната сватба

Представяме Ви легендата за Каменната сватба. Тя идва от чудна местност около с. Зимзелен, Кърджалийско. В нея се разказва за една невъзможна любов.

faszczx

 Легендите оживяват: село Търничене

Легендата за Турската воденица, намирала се някога в китното село Търничене. От столетия тя разказва за кръвожаден вампир, който нападнал воденицата и за смелостта на баща, опитал се по всякакъв начин да спаси своето дете.

zdfcx

 Легендите оживяват: град Раковски

Град Раковски, квартал Генерал Николаево, в който се намира една монументална католическа църква. Тя съхранява стара икона, която в далечното минало избавила народа от страховита чума, а невероятна история разказва за безстрашен слепец, който в деня на голямо земетресение извършил нечуван подвиг.

sfdzcx

 Легендите оживяват: село Свежен

Легендата за село Свежен, води началото си от далечните и тъмни години на падането на България под Османско иго. В нея се разказва за достойнството на български боляри, които посрамени от предаването на царската дъщеря в ръцете на Султана, основават селото високо в Балкана.

fdxc

 Легендите оживяват: Калофер

Легендата за Калифер Войвода… Разказва за непримиримия дух на войводата, който заедно със своята дружина се борил смело срещу поробителя в проходите на Балкана. Множеството поражения принудили Султана да сключи примирие с него, от което се родил и важния за българската история град Калофер.

fsdz

 Легендите оживяват: Тополовград

Селището води началото си от първите години на Османското иго. В близост до него се намира и стар манастир, подслонил едни от най-видните войводи, борили се срещу душманите.

fsdfczx

 Легендите оживяват: Кабиленски манастир

Кабиленският манастир се намира в местностите на красивото село Кабиле, Ямболско. Неговата история е изпълнена с повратности, които не са попречили на светата обител да оцелее до ден днешен. В пределите ѝ тече целебна вода, която през годините е излекувала хора от всички краища на страната.

fasczx

 Легендите оживяват: град Хисаря

Римската крепост, тя се намира в град Хисаря, разположен в подножието на Сърнена Средна гора. Построените от поробените траки стени са устояли през вековете до ден днешен, а с тях и легендата за поробен баща, който бил готов и на най-страшното, за да опази своите близки от злочестата робска съдба.

fszcx

 Легендите оживяват: град Сливен

Ще видите легендата за Хаджи Димитър. Тя идва от града на стоте войводи – Сливен. В него се намира и родната къща на легендарния войвода. Историите, запазени през годините, разказват за буйния нрав на героя, който се проявявал още в неговата младост.

Няма коментари

Оставете коментар

You must be logged in to post a comment.