Една рубрика за книгите, четящите и пишещите хора, за кино и изкуство от всякакъв род. Ще можете да се осведомите както за новоизлезли произведения така и за класиките в жанровете – за продуктите, за които говорят блогъри, журналисти, издатели, автори и критици.

„Странници в страници“ е ново предаване в ефира на CTV, посветено на книгите. В рамките на 10 минути издатели, писатели, блогъри, читатели и литературни критици запознават зрителя с това какво се случва в света на книгите в България. Говорим за ново излязла и по-стара литература от всички жанрове – поезия, художествена проза, не художествена литература.

 

Untitled

Епизод 1

В първия епизод Стоян Авджиев от издателство „Изток-Запад“ представя книгите „Опасната идея на Дарвин“ и „Приключенията на Симплицисимус“. Първата е знаково заглавие от каталога с научна литература на издателството. Втората е най-яркото произведение на немския пикаресков роман от седемнадесети век. В рубриката „Време за поезия“ Силвия Чолева представя българския превод на голямата полска поетеса Ева Липска – „Скъпа госпожо Шуберт“.

2

Епизод 2

Втория брой на предаването „Странници в страници“ е изцяло посветен на големия норвежки писател Ларш Собю Кристенсен. В първата част издателката Весела Люцканова представя романите „Изплъзна ми се от езика“ и „Бийтълс“. В рубриката „Време за поезия“ Силвия Чолева представя стихосбирката „Таралежово слънце“.

 3

Епизод 3

В трети брой литераторът и блогър Светлозар Желев представя романа „Усмивката на кучето“ от Димана Трънкова и героите умират от Матю Стоувър. В рубриката „Време за поезия“ поетът Роберт Леви представя стихосбирката на Манол Глишев „Машина от думи“.

 4

Епизод 4

В четвърти брой на предаването „Странници в страници“, Марианна Георгиева ще ви представи своята книга „Длъжникът“, а след това във времето ни за поезия ще видите младата поетеса Благовеста Пугьова и нейната първа поетична книга „Утре в десет на луната“.

5

Епизод 5

Пети брой на предаването „Странници в страници“ е изцяло посветен на приказките. Яна Якова с „Лапи“ ще ви открие една котешка история, пълна със загадки, отвличания, пъклени планове и топки косми. А чаровната актриса Диана Димитрова ще ви представи приказката за „Влад“, която сама е илюстрирала. Това е една история, за смелото черно пони Влад, което се сприятелява с тъжния снежен човек, чието усмихнато сърце е откраднато от завистливата зла магьосница Страх.

6

Епизод 6

Епизод 6 на предаването „Странници в страници“ е изцяло посветено на България. Анна Пелова и Гавраил Гавраилов ще ви представят книгата „Селата в България – посоки за туризъм и култура“. Ще ви разкажат за незабравимите си приключения, които са изживели по време на обиколката си из България и мотивите за написването на книгата. След това Николай Генов и съпругата му Румяна Николова ще разкажат за книгата „България – природа, човек, цивилизации“, която със сигурност ще ви впечатли с приказните си фотографии и ще ви потопи в огнището, забъркано с магическа смес от цивилизации – България.

Епизодът е със специалното участие на Валя Балканска и нейния златен глас, прославил любимата ни България чак в космоса!

 7

Епизод 7

В седми брой на предаването „Странници в страници“, литераторът и блогър Светлозар Желев представя четвъртия брой на списание “Granta”, което е специално и е „Без тема“. Стоян Авджиев от издателство „Изток-Запад“ представя книгата „Шътао и неговите беседи за живописта“ на Евгения Завадска. Във „Време за поезия“, Силвия Чолева ще ви представи двуезичната стихосбирка на Иван Христов – „Американски поеми“, а в края на предаването самият автор ще прочете една от неговите творби!

 8

Епизод 8

В осми брой на предаването „Странници в страници“, писателят и сценарист Роберт Леви ще ви представи две книги – „Лъжата, която не иска да умре“ от Адаса Бен-Ито и „Пражкото гробище“ от Умберто Еко. Светлозар Желев ще представи „Книга за смеха и забравата“ на Милан Кундера. Наследете се!

 9

Епизод 9

В девети брой на предаването „Странници в страници“ две красиви момичета ще разчупят рамките на предаването ни и ще говорят за една субкултура, основаваща се на еротичния обмен на власт, а именно BDSM в България. Авторката на  „С@мот@“ – Мартина Дечевска, заедно с Николета Ховрин ще ви запознаят с част от сюжета на книгата.

 Untitled

Епизод 10

В десети брой на предаването „Странници в страници“ ще видите:
Стоян Авджиев, който ще ви представи книгата за живота на Стефан Стамболов – „Диктаторът“ на Антон Страшимиров, Светлозар Желев с книгата „Абсурдистан“ на Гари Щейнгарт. А във времето ни за поезия, Силвия Чолева ще ви разкаже за „Дом“ на Мартин Костов.

“Пулсът е учестен, сърцето излиза от ритъм. Поезията на Мартин Костов е електрокардиограма на времето, в което живеем. Моментална снимка на нашите деца. Той е изключението, което потвърждава правилото, че никой не е невинен. Невинни са само думите. Особено когато провокират. Четете тази поезия на сърцето със сърцето си” – Силвия Чолева.

Един изявен български критик каза веднъж, че след години, ако нещо остане от българската литература да ни представя по света, то ще е българската поезия.
Поети в кадър е предаване, което представя някои от най-интересните съвременни български поети.

Епизоди

01_Manol

 Поети в кадър – МАНОЛ ГЛИШЕВ

МАНОЛ ГЛИШЕВ е по-познат като активист в битката на гражданите срещу несъвършената българска система, но книгата му „Машина от думи“ е явление в съвременната поезия. Стиховете му са представителни за едно цяло поколение, което чете „Дюн“, „Властелинът на пръстените“ и книгите на Пратчет и играе сложни компютърни стратегии.

02_Grigorova

 Поети в кадър – ЕКАТЕРИНА ГРИГОРОВА

Един от най-акламираните български поети ЕКАТЕРИНА ГРИГОРОВА създава поетични цялости, в които сякаш диаманти в скален масив искрят неочаквани метафори. Стиховете в предаването са от втората й книга „Дъска по мокрия пясък”.

03_Ivan_Hristov

  Поети в кадър – ИВАН ХРИСТОВ

ИВАН ХРИСТОВ е поет и музикант, чиито стихове са превеждани на много езици. Последната му книга „Американски поеми“ разказва една различна Америка – Америка през погледа на един млад българин.

04_Ivanov

  Поети в кадър – СТЕФАН ИВАНОВ

СТЕФАН ИВАНОВ (1986) е един от най-четените съвременни български поети. В стиховете има привкус на декаданс, на битничество, на остра реакция на съвременността. Автор е на четири стихосбирки.

05_Dimitrov

  Поети в кадър – ИВАН ДИМИТРОВ

ИВАН ДИМИТРОВ е многостранен творец, автор на пиеси, на роман, на една стихосбирка. Поезията му отразява задъхания живот на съвременния млад човек. Автор на стихосбирката „Поет на портрет“.

06_Dinkova

 Поети в кадър – ЛОРА ДИНКОВА

ЛОРА ДИНКОВА  е автор на две стихосбирки. Според нея „Основанието за съществуването на поезията се съдържа преди всичко в наличието на категории отвъд живота и смъртта“.

07_Entschev

 Поети в кадър – КРИС ЕНЧЕВ

КРИС ЕНЧЕВ е философ. Стиховете му са както отражение на любимата му наука, така и иронични игрословици, в които животът е гротесков и реален.

08_Pugyova

 Поети в кадър – БЛАГОВЕСТА ПУГЬОВА

БЛАГОВЕСТА ПУГЬОВА е типичния съвременен млад човек, който говори не само с един глас. Човекът, стоящ зад проекта „Подарете книга”, е автор на стихосбирката „Утре в десет на луната“, посрещната със суперлативи от читателите.

09_Beloslava

 Поети в кадър – БЕЛОСЛАВА ДИМИТРОВА

Мнение на поета Ани Илков:

„Тя пише опасно, нелирично, афористично – като Константин Павлов. Плътните, но вторични описания на животни в новата й книга създават усещането за космическа дълбочина на погледа и показват човека като един сред многото животински видове. (Това наричаме постхуманизъм.) Животът е нелеп, живото е чудовищно… И самият човек си отива бавно, заедно с падащата косо кървава битийна светлина на залеза. Вземи и чети!”

10_Bodakov

 Поети в кадър – МАРИН БОДАКОВ

За стиховете на МАРИН БОДАКОВ неговият издател Силвия Чолева казва, че са „нелесни, аристократично затворени, загледани във вътрешния си свят, прикрити в себе си… Лишени от всякакво излишество, а натоварени с литературно наследство, поравно разпределено между минимализма, стигащ до аскетизъм… “

11_Hristov

 Поети в кадър – ВЛАДИСЛАВ ХРИСТОВ

ВЛАДИСЛАВ ХРИСТОВ работи като фотограф. Вероятно поради това неговите кратки стихове притежават кристалната яснота на снимка. Книгите „Фи“ и „Германии“ са явления не само в българската литература – Владислав е признат за един от стоте най-значими поети на хайку в Европа.

12_Tasch

 Поети в кадър – АЗИЗ ТАШ

АЗИЗ ТАШ е роден през 1973 година в Смолян. Автор е на стихосбирките “Повод за небе”, „На 22. Апокриф за дъжд“, „Небе на 33“. Поезията му притежава дълбочина. Когато говорим за поезия, дълбочина означава, че сетивата на поета проникват на места, за които другите хора дори не подозират, че съществуват. В съвсем положителния смисъл на думата можем да кажем, че поезията му е елитарна.

13_Mihailova

 Поети в кадър – АКСИНИЯ МИХАЙЛОВА

Да получиш френската награда за поезия „Аполинер“ е постижение, което за цялата история на наградата се е удавало само на един български поет – АКСИНИЯ МИХАЙЛОВА. Нещо повече – никога досега наградата не е печелена от автор, идващ от не-франкофонска страна. Четенето на поезията на Аксиния е много лично преживяване за всеки ценител. На снимките на предаването тя дойде със сигналния брой на новата си стихосбирка „Смяна на огледалата“.

В поредицата за българско кино ще можете да видите различни и нови филми, както игрални, така и документални и анимационни. Преди всеки филм има кратко интервю с режисьора, сценариста или някой друг от творческия екип.

Епизоди

Plamen2

 Епизод 1

Режисьорът Пламен Георгиев, студент на Г.Дюлгеров, представя своя късометражен, игрален филм “Синор” и разказва за перипетиите на една ниско бюджетна продукция.

Andrei2

 Епизод 2

Интервю с режисьора Андрей Андонов и представяне на неговия пълнометражен, игрален, независим филм “Никой”, за проблемите с финансирането и комерсиалното кино.

Kris1

 Епизод 3

Едва 17 годишен, Кристиан Захариев и неговият документален, късометражен филм засягат наболели за обществото ни проблеми. Един от тях е образованието на деца от малцинствата.

BGkino_4

 Епизод 4

Операторът Биляна Брайкова, представя своя филм “Зелени Балкани – Другата алтернатива” и разказва любопитни факти около създаването на продукцията.

Какво коства да уловиш мига и какво вдъхновява ловеца на моменти ще разберете в „Осмото изкуство”, предаване за фотографите и тяхната работа. Епизодите ви срещат с различи български фотографи, техните истории и снимки.

tihich_edit1

Епизод 1

Брой първи на предаването за фотография и фотографи „Осмото изкуство“ е портрет на фотографа Тихомира Методиева – Тихичът. Ще чуем разсъжденията й за нейната работа и ще се насладим на прекрасните й снимки.

camera

Епизод 2

Вторият брой е портрет на големия български фотограф Зафер Галибов. В него той разсъждава за изкуството си, за мястото на фотографията сред другите изкуства и за ролята й като регистратор на живота в различните български времена.

 

Америка е страна на големи музеи и всеки един от тях има интересни истории за разказване. Всекидневно посещавани от милиони туристи – от Метрополитен в Ню Йорк до музея на Холивудското кино в Лос Анджелис и много други.

phar_lap Големите музеи на Америка: Мощта на коняКонните надбягвания са интригуващ спорт. Мнозина смятат, че жокеите са най – атлетичните спортисти. Трябва да знаеш всичко за един кон преди да заложиш на него. Националният музей на надбягванията и залата на славата в Саратога Спрингс, Ню Йорк са идеалното място за информация.
35-texas Големите музеи на Америка: Институт за Тексаска култура

Музеят и библиотеката са разположени в Сан Антонио, Тексас. Интересни изложби, курсове и разнообразна програма представят колорита на тексаския фолклор и история.

74dfba618bcbbe307a90df0a0d638feb Музеите на Америка: Произведено в Америка – Мичиган

Хенри Форд е американски инженер и предприемач, основател на автомобилната корпорация „Форд“. Един музей в Мичиган, който разказва история на един забележителен човек, инженер, предприемач, миротворец и патриот.

ep_29_land Големите музеи на Америка: Локър Арт център

Музеят се намира в Минеаполис, Минесота. Работа с живи творци, активно участие в живота и първите творчески крачки на младите създатели. Съвременна лаборатория, която дава възможност на творците да творят за бъдещето.

ep_19_land Големите музеи на Америка: Бостънски музей на децата

Малките посетители на Бостънския Музей на Децата могат да научат за всички по-важни проблеми на света, в който живеят: общество, изкуство, наука, здравеопазване, екология и културна търпимост.

colorado-springs-sign Големите музеи на Америка: Историческият музей в Колорадо

Колорадо със своя кръстопът на култури, богата и дълга история, традиции. Със своите легенди и личности, със своето минало и бъдеще, опадък и разцвет.

ep_32_land Големите музеи на Америка: Музей Отри в Лос Анджелис

Историята на американския Запад е истинската история на Америка. Къде започва митът и свършва действителността? Музеят показва, че днес наистина можем да живеем заедно, въпреки конфликтите, въпреки историята, въпреки различията.

ep_1_land Големите музеи на Америка: Пожарникарският музей в Ню Йорк

Пожарникарите, които са по – силни от самия живот. Къде другаде можеш да си смел в мирно време. Спасители с история, с традиции от десетилетия. Чуйте тяхната история в долен Манхатан и в една малка стара пожарна, превърната в музей.

ep_2_land Големите музеи на Америка: Националният музей на жените в изкуството

Столетия наред жените, които са били посветени на изкуството, са оставали анонимни за историята. С времето парадоксално се налага твърдението, че жените – художници не са “добри, колкото мъжете”, затова сред тях няма толкова”известни”. Научите истината от документалния филм за Националния музей за жените в изкуството, който се намира във Вашингтон.

37_big Големите музеи на Америка: Музеят на емиграцията

Остров Елис е бил входната точка за имигранти в САЩ към края на 19-ти и началото на 20-ти век. Пристигащите от корабите са били държани на острова под карантина известно време преди да бъдат транспортирани в Ню Йорк. Там днес има музей, който разказва за мечтата и действителността.

1a35ac33fc9a9be905dbe7e1268c1cd5 Големите музеи на Америка: Етнографски музей в Ню Йорк

Изкуството, което те кара да се замислиш. Етнографският музей в Манхатан те вади от градското ежедневие и те праща в провинцията, връща те към фолклора и народното.Нима всички нямаме нужда от това.

изтеглен файл (3) Големите музеи на Америка: Музеят на развлеченията в Холивуд

Холивуд е забавление, магия, красота, изкуство. И всичко е тук в един музей на развлечението. Разхищение, великолепие, сърце, енергия. Историята на една магия от самото начало.

ep_6_land Големите музеи на Америка: Калифорнийският музей на сърфа

Трябва да има музей на сърфа! За удоволствие, не за пари. За историята на пионерите, за усещането да си на гребена на вълната, да си част от тази култура! Сърфингът не е просто спорт, той е начин на живот!

0_Cotton_gin_harpers Големите музеи на Америка: Изкуството на Юга

Югът се е променил толкова бързо през последните 20 – 30 години. Време е да използваме изкуството му, за да покажем кои сме ние. Как всички свързани с Юга гледат на него, как го възприемат? Прекрасни произведения на изкуството, останали в сянка!

zx450y250_793969 Големите музеи на Америка: Академията за изящни изкуства

В исторически план Академията е национална история! От нейните галерии и кабинети са излезли едни от най – големите имена на американското изкуство. Как се съхранява тази традиция и се същевременно се оформя съвременен облик.

7265 Големите музеи на Америка: Морският музей на залива Чесапийк Бей

Заливът с огромно значение за американската история. За транспорта, риболова, за работата в залива. Колко тайни и интересни събития са се случили там.

muddywaters1 Големите музеи на Америка: Музеят Делта Блус Мисисипи

Познаваш тази музика. Прилепва ти като втора кожа. Ти не просто обичаш тази музика, ти я обожаваш. Има нещо в блус музиката, което те описва и те докосва. Тук е събрано миналото и бъдещето на блуса.

Museo_della_musica3 Големите музеи на Америка: Националният музей на музиката

Това, което прави един музей велик е неговата богата колекция. Това е вашето място. Толкова много чудновати инструменти, толкова много музика и история на едно място. Минало и бъдеще на музиката!

Charlston 5 Големите музеи на Америка: Първият музей на Америка

Музеят в Чарлстън е един широк поглед към историята. Не случайно това е първият музей на Америка. Удивително колко много експонати, колко много история и колко мечти са събрани там. Приказката продължава и днес.

88 Големите музеи на Америка: Триумф на духа

Войната в своята същност е жесток акт. Тя обаче е част от световната история. Този исторически музей в Ню Орлиънс е различен от другите военни музеи. Втората световна война преразказана от американците участвали в нея.

ep_17_land Големите музеи на Америка: Природонаучният музей в Чикаго

Музеят по естествена история в Чикаго е толкова реми за децата в училище , тъй като е за любознателни възрастни, които искат да научат повече за флората на планетата , фауна , минерали и древни цивилизации.