Една страна в Европа все още крие тайните си. Най-старите съкровища на човечеството. Стотици антични селища. Хиляди крепости и замъци от древността. Неразкопани гробници и забравени некрополи. Скрити археологически обекти и древни градове под водата. Ултрамодерни хотели и девствени плажове. Диви животни и модерни мегаполиси.

 

Епизоди

Искам да съм там: Мездра

Искам да съм там: Мездра – Живот от милиони години

Град Мездра е основан, когато се построява ж.п. линията София-Горна Оряховица, в края на 19 век от пришълци от селата Моравица, Боденец и Дърманци. Образува се гара Мездра и около нея започват да се заселват хора. След построяването на линията Мездра-Видин, Мездра става втората по важност гара след Горна Оряховица в Северна България.

Искам да съм там: Бургас

Искам да съм там: Бургас – градът, в който се връщаш

Пленяващият град към който винаги искаш да се върнеш. Бургас е град в Източна България, като също така е и общински център на най-голямата по площ (7 748,1 км2) област в България. Той е четвъртият по големина град в България и най-важният икономически, културен и административен център в цяла Югоизточна България.

Искам да съм там: Мирково

Искам да съм там: Мирково – Храбрият страж на миналото

Мирково е село в Западна България. То е административен център на Община Мирково, Софийска област, включваща селата Бенковски, Брестака, Буново, Илинден, Каменица, Мирково, Плъзище, Преспа, Смолско, Хвърчил и Черковище. Село Мирково е разположено в полите на Стара планина, в западната Златишко-Пирдопска котловина.

Искам да съм там: Пловдив

Искам да съм там: Пловдив – Градът с много лица

Пловдив е с население 372 506 души и е втория по брой на населението град в България след София. В Пловдив се провеждат множество икономически и културни мероприятия, сред които Международният панаир, Международният театрален фестивал „Сцена на кръстопът”, Телевизионният фестивал „Златната ракла” и други.

Искам да съм там: Стралджа

Искам да съм там: Стралджа – Когато хората работят заедно

Кратка разходка из малък и уютен град, лежащ върху интересна история и вперил поглед в светлото бъдеще. Стралджа е град в Югоизточна България. Той се намира в Област Ямбол и е в близост до градовете Карнобат и Ямбол.

Искам да съм там: Петрич

Искам да съм там: Петрич

Петрич е един от старите градове по долината на средна Струма. Според местни краеведи, днешния град Петрич е наследник на древното тракийско селище, разположено в южното подножие на възвишението Кожух. В тази местност, разположена на 10 км североизточно от съвременния град, през 4 век пр.Хр., възниква тракйско селище на племето меди.

Искам да съм там: Царево

Искам да съм там: Царево

Град Царево е разположен на три малки полуострова и съответно на четири залива ,което го прави уникален за България. Разположението на града наподобява това на Рио де Жанейро в много по-малък мащаб (многото заливи и малки плажове, близостта до планината).

Искам да съм там: Силистра

Искам да съм там: Силистра

Силистра е пристанищен град на река Дунав в Североизточна България. Той е административен и стопански център на едноименните община Силистра и област Силистра. Населението на града към края на 2009 година е 37 837 жители.

Искам да съм там: Несебър почувствай вечността

Искам да съм там: Несебър почувствай вечността

Полуостровът на Несебър – древният град Месембрия, наречен през късното средновековие Месемврия и по-късно Несебър, е населен преди хилядолетия, в края на бронзовата ера. Старите траки го наричали Мелсабрия, което означава “град на Мелса”, легендарният основател на селището. Месабрия има две удобни пристанища – южно и северно, където и до днес се намират множество останки от древни плавателни съдове.

Искам да съм там: Архитектура

Искам да съм там: Приказка за нашия дом

Архитектурата заема важно място в културното развитие на народите, населявали българските земи. Територията на България е богата с разнообразни архитектурни паметници, построени от различни народи при различни епохи.

Искам да съм там: Димитровград

Искам да съм там: Димитровград – Осъществената мечта

Димитровград е град, разположен в Южна България. Той се намира в Област Хасково и е в близост до град Хасково (на 16 км). Градът е втори по големина в областта след Хасково и е административен център на община Димитровград.

Искам да съм там: Чепеларе

Искам да съм там: Чепеларе – Смисълът на живота

Чепеларе – най-високият, най- загадъчният и най-слънчевият град в България. Чепеларе е град и известен зимен курорт в южна България. Намира се в област Смолян, на 10 km северно от курортния комплекс Пампорово и на около 75 km южно от Пловдив.

Искам да съм там: Варна

Искам да съм там: Мъдростта на историята, част 1 и част 2

Варна е третият по брой население град в България, като в него живее около 5% от населението на страната. Той е център на едноименните община и област. На територията на града са разположени централите на институции като държавната агенция „Морска администрация” и Адмиралтейството на Българската армия.

Искам да съм там: Разлог

Искам да съм там: Разлог – Триединството на планините

Разлог е град в Югозападна България. Той се намира в Област Благоевград и е в близост до град Банско. Градът е административен център на община Разлог. Разлог се намира в планински район. Градът е разположен в центъра на Разложката котловина, между три планини – Рила, Пирин и Родопите.

Искам да съм там: София

Искам да съм там: Прозорец към културно – историческото наследство на София

София е столицата и най-големият град на България, а също така 12-ят по големина град в Европейския съюз. София е град с население от 1 263 884 души (регистрирани по настоящ адрес), което представлява 17% от населението на страната.

Искам да съм там: Поморие

Искам да съм там: Поморие – Полетът на мечтите

Поморие е символ на красотата и светлата страна на живота, които дават полет на вашите мечти. Поморие е град в Югоизточна България. Той се намира в Област Бургас и е в близост до град Несебър. Градът е административен център на община Поморие.

grada

Искам да съм там: Костинброд – Гостоприемен и незабравим

Костинброд е известен с минералните си води още от римско време. Южно от него в покрайнините му е минавал древен римски път за Константинопол. Запознайте се  с това интересно място.

Няма коментари

Оставете коментар

You must be logged in to post a comment.