Разкази за българските градове, забележителности и красиви места събрани в 5 мин. Интересни факти, полезна информация и маршрути. Не пропускайте разказите на Травъл ТВ за красивите места в малката, източноевропейска страна, наречена наша родина.

Епизоди

Виж България: Варна

Виж България: Варна

Варна е третият по големина град, заемащ площ от 205 кв.км. Разположението на града по северното крайбрежие на Черно море, както и богатите природни ресурси, го превръщат в един от най-известните курортни центрове в Европа и най-големия в черноморския регион. Едновременно с това той е пресечна точка на пътя между Средния изток и Западна Европа.

Виж България: Шумен

Виж България: Шумен

Смята се, че най-древните заселници на града са живели там около XII в.пр.хр. През вековете, около мястото, където днес се намира съвременният град са били строени предпазни стени и кули. Така старобългарското укрепление се превръща в добре защитен феодален град с вътрешен и външен укрепителен пояс с 28 кули, 3 порти, църкви и работилници.

Виж България: Несебър

Виж България: Несебър

Уникална природна хармония, събрана между склоновете на източна Стара планина и Черно море. Уникални пясъчни дюни и редки видове растения. Прекрасни широки плажове, покрити с фин зтатист пясък и гостоприемен бряг

Виж България: Корал

Виж България: Корал

Къмпинг Корал се намира край Лозенец в Област Бургас, Община Царево. Граничи с къмпинг Юг. Все още не е урбанизиран и се предпочита от любителите на усамотените и небетонизирани места по българското Черноморие. Плажът е неохраняем, но с всички плажни спортове и забавления

Виж България: Копривщица

Виж България: Копривщица

Копривщица още пее юначните песни на отминали времена. Из калдъръмените й улици се чува тропотът на препускащи коне, под стрехите й се носи песента на момите везали бунтовнически знамена, въздухът е напоен с аромата на смола, мащерка и диви ягоди, вятърът донася шепота на юнаците съзаклятници и разказва историята на този град.

Виж България: Евксиноград

Виж България: Евксиноград

Една от най-красивите страни на Евксиноград е неговия парк. Той заема над 550 дка от общо 800 на резиденцията. Първоначалното планиране е дело на френския дендролог Едуард Андре. След това по него работят и други френски архитекти и озеленители.

Виж България: Бургас

Виж България: Бургас

Бургàс е град в Източна България, като също така е и общински център на най-голямата по площ област в България. Той е най-важният икономически, културен и административен център в цяла Югоизточна България. Тук се намира международното и първото по натовареност летище и пристанището с най-голям товарооборот в България.

Виж България: Албена

Виж България: Албена

Албена е курорт, разположен в Североизточна България, област Област Добрич, намира се на 8 км от град Балчик, на 30 км от град Варна и на 500 км североизточно от столицата София. Плажната ивица е с дължина 5 км и ширина 150 метра. Курортният комплекс е открит официално на 24 август 1969 година.

Виж България: Етрополе

Виж България: Етрополе

Етрополе е град в Западна България. Той се намира в Софийска област и е в близост до град Правец. Градът е административен център на Община Етрополе. Етрополе има над 2500-годишна история. Възниква през VII-VI в. пр.н.е. Първите му заселници са траките от племето трибали.

Виж България: Земенски манастир

Виж България: Земенски манастир

Земенският манастир „Свети Йоан Богослов“ е български манастир, намиращ се до град Земен. Манастирът се намира на един от североизточните склонове на Конявската планина, в началото на Земенския пролом, на левия бряг на река Струма. Разположен е на около 1 км. югоизточно от град Земен.

Виж България: Боянската Църква

Виж България: Боянската Църква

Боянската църква „Св. св. Никола и Пантелеймон“ е средновековна българска църква в софийския квартал Бояна, намиращ се в подножието на Витоша. Тя е един от културните символи на България и е включена през 1979 г. като културен паметник в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО под № 42. Филиал е на Националния исторически музей от 2003 г.

Виж България: Берковица

Виж България: Берковица

Първите сведения за историята на град Берковица датират от първото хилядолетие пр. н. е. По това време берковският край е обитаван от тракийското племе мизи, а в средата на хилядолетието тук отсядат сродните трибали. В стратегическите височини около града траките изградили крепости. Те отглеждали пшеница и овце, обработвали желязо и добивали злато в поречията на реките Златица и Врещица.

Виж България: Боянската църква

Виж България: Боянската църква

Боянската църква „Св. св. Никола и Пантелеймон“ е средновековна българска църква в софийския квартал Бояна, намиращ се в подножието на Витоша. Тя е един от културните символи на България и е включена през 1979 г. като културен паметник в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО под № 42.

Виж България: Природен парк Витоша

Виж България: Природен парк Витоша

Витоша е първият парк в България и на Балканския полуостров. Обявен е една година след Лондонското определение за национални паркове. През 1936 г., под влияние на Съюза за защита на природата – инициатор и за обявяването му, е изготвена и обнародвана Наредба-закон за защита на родната природа, според която паркът не е вече национален, а народен.

Виж България: Панагюрище

Виж България: Панагюрище

Град Панагюрище се намира в планински район. Той лежи в Същинска Средна гора. На север от него близо до курорта Панагюрски колонии се намира връх Братия (1519 м надм. вис.). През града тече река Панагюрска Луда Яна, която след село Попинци се съединява с река Стрелчанска Луда Яна и така се образува река Луда Яна.

Виж България: Дупница

Виж България: Дупница

Селища на територията на Дупница съществуват от времето на късната каменна епоха и античността. В околностите на града в античността се намира тракийският град Германея[5] В близост до Дупница минава важният търговски и военен древноримски път Виа Милитарис.

Виж България: Трън

Виж България: Трън

Според една легенда името на Трън идва от времената преди османското владичество, когато според преданието тук имало голяма трънка, под клоните на която е имало лечебен извор, с водите от който местният свещеник Терапонтий лекувал вярващите. Независимо че сега районът около Трън и прилежащите му села е обезлюден, в древността това красиво кътче на България е било по-скоро гъсто заселено. Най-ранните следи от хора, открити из пещерите в Трънско, датират от неолита.

Виж България: Добърско

Виж България: Добърско

Според легендите ослепените след битката от 1014 г. Самуилови войници, които се насочват към Рилски манастир, но по пътя ги застига зима и се заселват в Недобърско, тъй като тук намерили облекчение от лечебната вода от аязмото в двора на църквата „Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“. Те създали прочутата Добърска школа за музика за да помагат да слепи деца. Школата просъществува до началото на XX век.

Виж България: Балша

Виж България: Балша

Село Балша се намира в полупланински район — подножието на Стара планина, на около 10-15 км от София. Там, където свършва Софийското поле, започва Балша, а там, където свършва Балша, започва Стара планина. Поради специфичното си географско местоположение, местните жители казват, че селото им се намира на границата на два свята — между полето и Балкана. От местния манастир се открива брилянтна гледка към цялата околност.

Виж България: Благоевград

Виж България: Благоевград

Благоевград е разположен в долината на река Струма и през него тече по-малката река Бистрица. Намира се на 360 метра надморска височина в т.нар. Благоевградска котловина между планините Пирин, Рила и Влахина.

Виж България: Къмпинг Корал

Виж България: Къмпинг Корал

Къмпинг Корал се намира край Лозенец в Област Бургас, Община Царево. Граничи с къмпинг Юг. Все още не е урбанизиран и се предпочита от любителите на усамотените и небетонизирани места по българското Черноморие. Плажът е неохраняем, но с всички плажни спортове и забавления.

Виж България: Враца

Виж България: Враца

Още преди около 6 000 г.пр. Хр. е имало живот по врачанските земи. Местните жители са се занимавали основно със земеделие и скотовъдство. През по късен период започват да се занимават и с грънчарство. В село Градешница е открита керамика със специфични надписи, които се смятат за едни от най-старите в Европа.

Виж България: Монтана

Виж България: Монтана

Монтана се намира на река Огоста в предпланински район на север от Стара планина, заобиколен от изток от възвишението Пъстрина (555 м) и от юг от Монтанското бърдо (307 м), наречено в западната си част „Баира“. На югозапад от града се намира язовир „Огоста“.

Виж България: Земенският манастир

Виж България: Земенският манастир

Земенският манастир „Свети Йоан Богослов“ е български манастир, намиращ се до град Земен. Манастирът се намира на един от североизточните склонове на Конявската планина, в началото на Земенския пролом, на левия бряг на река Струма.

Виж България: Кюстендил храмове

Виж България: Кюстендил храмове

Църквата “Свети Георги” в Кюстендил е представител на рядко срещания “столичен тип” кръстокуполни църкви с удължено предапсидно пространство, при което плановата схема е органично свързана с фасадно членение.

Виж България: Добрич

Виж България: Добрич

Първи свидетелства за историята на град Добрич са открити археологически останки от времето на античността (IV-III в. пр. Хр. — II-IV в. сл. Хр.) и ранното средновековие (VII-XI в. сл. Хр.). Открит е старобългарски некропол с езически гробове в центъра на града.

Виж България: Каварна

Виж България: Каварна

Каварна разполага с малко яхтено пристанище, риболовна база, просторен плаж и курортен комплекс, обособили се край залива, образуван от малката река с очарователното име „Долината на авлигите“. Прорязаните варовикови скали и целият бряг са изключително живописни, особено ако се погледнат от вътрешността на морето.

Виж България: Пловдив

Виж България: Пловдив

В Пловдив се провеждат множество икономически и културни мероприятия, сред които Международният панаир, Международният театрален фестивал „Сцена на кръстопът”, Телевизионният фестивал „Златната ракла” и други. В града са запазени много паметници от Античността, сред които Античният театър, Римският одеон, Агората, Римският стадион и други.

Виж България: Враца - земята

Виж България: Враца – земята

Град Враца е разположен в полите на Врачанската планина. Враца е отправна точка към ждрелото Вратцата и пещерата Леденика. Градът се намира на 370 м. над морското равнище. Най-северните жилищни и промишлени квартали на града са на 340 м надм. височина, докато най-южните, по течението на р. Лева, са на 400 м надм.височина.

Виж България: Велинград

Виж България: Велинград

Красивата природа, минералните извори и благоприятните за лечението на редица заболявания климатични особености правят Велинград предпочитана от български и чужди туристи дестинация. Коронован като „СПА столица на Балканите“ градът посреща своите гости и им предлага екзотични СПА и уелнес процедури, бутикова кухня и живописни места за почивка и рекреация. Изградени са балнеосанаториуми за рехабилитация и заболявания на различни заболявания, както и множество хотели.

Виж България: Троян

Виж България: Троян

Троян се намира в планински район. Разположен е по течението на река Бели Осъм, в подножието на Троянско-Калоферския дял на Стара планина. Намира се на 155 км от София, на 120 км от Пловдив, на 70 км от Плевен и на 35 км от гр. Ловеч, който се използва за транспортна връзка с Троян.

Виж България: Стара Загора

Виж България: Стара Загора

Стара Загора е атрактивна туристическа дестинация. В града се намира античният Форум на Августа Траяна. На 14 км от центъра на града е разположен националният балнеологичен курорт Старозагорски минерални бани.

Виж България: Копривщица

Виж България: Копривщица

Копривщица се намира в планински район. Разположена е в живописна долина по течението на река Тополница, в сърцето на Същинска Средна гора. Намира се на 16 км от Подбалканския път, на 110 км от София, 24 км от Пирдоп, 22 км от Стрелча и 90 – от Пловдив.

Виж България: Свищов

Виж България: Свищов

Свищов е град в област Велико Търново, разположен по поречието на река Дунав в Централна Северна България. Населението на града към края на 2009 година е 35 923 жители, което го прави второто по големина (изпреварил Горна Оряховица) населено място в областта.

Виж България: София

Виж България: София

Мъдрата столица гордееща се със славата на най-стара в Европа.София е столицата и най-големият град на България, а също така 12-ят по големина град в Европейския съюз.

Виж България: Родопски села

Виж България: Родопски села

Мистика, легенди, природна и душевна красота и много топлина и енергия – това е света на Родопите. А родопските села пръснати по горното течение на река Арда са известни не само с гостоприемството на родопчани, но и с богатото си културно и историческо наследство.

Виж България: Пазарджик

Виж България: Пазарджик

Град Пазарджик се намира в най-западната част на Горнотракийската низина, част от общото Пазарджишко-Пловдивско поле. Първоначално градът е разположен на левия бряг на Марица. След освобождението му от турско иго той започва да се разраства и по десния бряг на реката.

Виж България: Мездра

Виж България: Мездра

Разположен в живописна котловина на 270м. надморска височина, град Мездра е забележителен не само със своята природна красота, но и със своето положение като пътен и железопътен кръстопът в Северозападна България.

Виж България: Мелник

Виж България: Мелник

Мелник – град музей, град история, най-малкото градче в България… Влизаш в града и сякаш попадаш в миналото – живописни къщички с керемидени покриви, тесни улички, каменни пътища и каруци, теглени от тъжни коне, извозващи бъчви с вино.

Виж България: Кюстендил

Виж България: Кюстендил

Кюстендил е град в Югозападна България. Областен център на Област Кюстендил и административен център на Община Кюстендил. Намира се в близост до границата с Република Македония и с Република Сърбия и е един неостаряващ град с вековна традиция, посред мистично море от зелени хълмове.

Виж България: Русе

Виж България: Русе

Русе e голям пристанищен град по поречието на река Дунав в Централна Северна България. Той е административен и стопански център на едноименните община Русе и област Русе. Русе е сред най-важните икономически центрове на България и е петото по големина населено място в страната. В районът му се намира „Дунав мост“

Виж България: Провадия

Виж България: Провадия

Провадия е град в област Варна, Североизточна България. Той е административен и стопански център на едноименната община Провадия. Населението на града към края на 2009 година е 12 901 жители.

Виж България: Самоков

Виж България: Самоков

Самоков е град в Западна България. Намира се в Софийска област на 55 км. от град София и на 8 км. от курорта Боровец. Градът е най-големият в областта и е административен център на Община Самоков.

Виж България: Търговище

Виж България: Търговище

Търговище е областен град в Североизточна България, административен и стопански център на едноименните община Търговище и област Търговище. Населението на града към края на 2009 година е 37 375 жители. Град Търговище се намира на север от Преславската планина.

Виж България: Велико Търново

Виж България: Велико Търново

Велико Търново е един от най-старинните градове в България. Той има повече от петхилядолетна история, като първите свидетелства за живот са от третото хилядолетие преди Христа и са намерени на хълма Трапезица.

Виж България: Балчик, лятното мечтание на една кралица

Виж България: Балчик, лятното мечтание на една кралица

Балчик е един от най-древните европейски градове. Курортът предлага на своите посетители прекраси пясъчни плажове и възможност за пълноценна почивка. В града интересни забележителности са: Ботаническата градина, Архитектурно – Парков Комплекс Двореца.

Виж България: Подводното съкровище, Черно море

Виж България: Подводното съкровище, Черно море

Черно море е вътрешно море между Югоизточна Европа и Мала Азия. То е едно от най-изолираните от Световния океан. Свързано е със Средиземно море чрез Босфора, Мраморно море иДарданелите, а с Азовско море – чрез Керченския проток.

Виж България: Козичино, кътче от българското минало

Виж България: Козичино, кътче от българското минало

Козичино е село в един от трите дяла на Източна Стара планина- “Коджа Балкан”. В административно деление, то се намира в община Поморие. Козичино е известно още като Еркеч.

Виж България: Медово - Малкият винен рай

Виж България: Медово – Малкият винен рай

Добре дошли в “Шато Медово”, рай за ценителите на виното, за любителите на романтични преживявания и всички пътешественици, жадни да се потопят в българските обичаи, бит и култура!

Виж България: Поморие, полуостров на насладата

Виж България: Поморие, полуостров на насладата

Съвременният град Поморие е разположен върху едноименен, тесен, скалист полуостров, вдаден 3,5 км в Черно море, на северозападния бряг на Бургаския залив. Насладете му се!

 Untitldaed

Виж България: Самоков, родното място на Захари Зограф

Са̀моков е град в Западна България. Намира се в Софийска област на 55 км от град София и на 8 км от курорта Боровец. Градът е най-големият в областта и е административен център на Община Самоков.

Виж България: Стрелча, в сърцето на България

Виж България: Стрелча, в сърцето на България

Град Стрелча се намира в планински район. Той лежи в Същинска Средна гора. На север от него се намира връх Буная. Различни епохи са оставили своя отпечатък върху облика на Стрелча през нейната многовековна история.

изтеглен файл

Виж България: Тетевен, с дъх на минало и настояще

Тетевен е град, разположен сред върховете Петрахиля, Червен, Трескавец и Вежен в Средна Стара планина. Той е административен и стопански център на едноименната община Тетевен.

sredez

Виж България: Голямата малка община

Запознайте се с Община Средец. Това място ще ви изненада и очарова със загадките си. Научете нещо ново и полезно и се отправете на вълнуващо пътешествие в “голямата малка” община на България.

Няма коментари

Оставете коментар

You must be logged in to post a comment.