ФОНДАЦИЯ ЗА РЕГИОНАЛНО РАЗВИТИЕ

REGIONAL DEVELOPMENT FOUNDATION

гр. Видин 3700, ул. Христо Ботев № 93, тел. 0889 451 247

e-mail: rdfoundation@gmail.com;

website: www.frr-bg.org


Раковишкият манастир “Св. Троица” – енигматична красота и духовност

Есента е един от най-красивите сезони, особено за любителите на пътешествията. Водени от желанието да преоткрият енигматичната сила на духовността, откъсвайки се от ежедневието, стотици миряни всяка година посещават Раковишкият манастир. Храмът се намира в Западния Предбалкан, в подножието на връх Черноглав, само на около 120 км. от столицата.

Богата е историята на този средновековен манастир. Единствената сграда, запазила се и до днес, е старата черква, която датира от X – XI век. Останалата част е многократно разрушавана и отново възстановявана по време на османското владичество.

Раковишкият манастир се утвърждава като духовен и просветен център. Тук през 1848г. се открива първото светско училище в Северозападна България. Това свято място е дълбоко свързано с националноосвободителните борби.

Макар че няма писмени сведения, смята се, че Раковишкият манастир е съществувал още по времето на Първото българско царство. Легендите разказват за историята на монах Герасим, който по време на османското владичество убил жена си и детето си, за да не попаднат в ръцете на османците. Разкъсван от вътрешни терзания, той изповядва греховете си в Рилския манастир, в търсене на път за своето духовно спасение. Според народните вярвания, монасите му посочили възможност за избавление – да издири останките на три манастира и да ги възстанови. Отецът така и направил, въздигайки от пепелта Раковишкия манастир „Св. Троица”, обителта „Света Богородица”, намираща се край град Зайчер в Сърбия и още един манастир, който не е известен, но се смята, че се е намирал в местността Предбалкана.

След възстановяването си, Раковишката обител била осветена и се създава училище за свещеници. В двора на манастира се намира и гробът на руския дворянин Николай Киряев, който доброволно идва в България, за да създаде отряд от сърби и българи за борбата в Сръбско-турската война. За съжаление, той загива в покрайнините на манастира. В знак на признателност, всяка година се изнася заупокойна паметна  молитва.

След Освобождението, в чест на въстаниците, жертвали себе си в името на свободата, се издига нов, по-голям храм. През 1936г., до западната страна на манастира, бива долепена висока камбанария.

Мястото се превръща в смесен – женски и мъжки манастир, като имената на първите монахини още се помнят – Пелагия, Харитина и Ксения. Другите извършени подобрения на храма са в посока възстановяването на старата църква и реставрацията на стенописите. Раковишкият манастир днес е обявен за паметник на културата. Той разполага с жилищни и стопански постройки, двор и две църкви. Храмът е със свободен достъп, като в него се извършват и църковни обреди.

Светата обител е разположена в китна природна местност. Преминаващата наблизо екопътека „Ерантис булгарикус” е атрактивно място за  любителите на планинските разходки и туристическите предизвикателства. Интригуващото название произлиза от растение, което има много ограничено разпространение и се среща само в този регион. Друг любопитен факт за местността е, че стотици хора, привлечени от дивно красивата природа, празнуват всяка година Еньовден на връх Връшка чука.

Манастирът не предлага нощувки, но за сметка на това, едва на 50 км. от него, се намира красивият български град Видин, който е богат на културни обекти, места за отдих и заведения за хранене. Така вашето малко пътешествие може да завърши с една незабравима разходка по брега на Дунава, под магнетичния звук на водата. Северозападът ви очаква, за да ви очарова и омагьоса с природната си красота и духовното си богатство – насладете му се!

Ако искате да научите повече за материалното и нематериалното религиозно наследство на трансграничния регион България – Румъния, посетете нашия сайт:

www.holysites.me

 

Проект: “Трансгранично религиозно наследство”, проектен код ROBG-509, е съфинансиран от Европейския Съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие в рамките на Програмата Interreg V-A Румъния- България

Автор: „Фондация за регионално развитие“

Дата на публикацията: 09.10.2019г.

 


Съдържанието на този материал не представлява непременно официалната позиция на Европейския Съюз.

Отговорност за съдържанието на материала носят единствено неговите автори.

http://interregrobg.eu

За автора - Росен

Няма коментари

Съжаляваме, коментарите са спряни за тази публикация.