Един мъж търси тайните на райската земя, наречена България. Един мъж обикаля из всички тайни кътчета, скрити надълбоко от очите на масовите туристи. Свирепи планински върхове, закътани речни долини, скални манастири и забравени селища. Пренесете се в света на Боян Балев и се докоснете до магията на неговите разкази.

 

Епизоди

Описание: Пътешествия из райската земя: Боженци през лятото

Пътешествия из райската земя: Боженци през лятото

Село Боженците е обявено за архитектурно-исторически резерват през 1964 г. и е част от културните паметници на ЮНЕСКО. По тази причина в него е запазена архитектурата от Възраждането, като съществува забрана за изграждането на сгради, които не са в запазения стил на селото.

Описание: Пътешествия из райската земя: Етър

Пътешествия из райската земя: Етър

Етнографският комплекс Етъра се намира на няколко километра южно от гр. Габрово. Пътят до него е лесен, стига да следвате табелите. Комплексът е открит през 1964 г., като идеята на неговите създатели е била да пресъздадат умален модел на занаятчийския град Габрово от епохата на Българското Възраждане.

Описание: Пътешествия из райската земя: Приказка за Балчик

Пътешествия из райската земя: Приказка за Балчик

Балчик е малък крайбрежен град в област Добрич, Североизточна България, разположен в средните части на северното Българско Черноморие. Основна забележителност на Балчик е архитектурно-парковият комплекс „Балчишки дворец“ – изграден през 1924 година за лятна резиденция на румънската кралица Мария.

Описание: Пътешествия из райската земя: Белите Земи

Пътешествия из райската земя: Белите Земи

Хиляди ледени кристали блещукат върху необятната снежна покривка. Всеки дъх образува малки облачета пара във въздуха. Човек вдишва тишината и с всеки изминат метър достига все по-близо до целта: себе си, усеща, как мислите стават толкова спокойни и ясни като зимния въздух, вдишван дълбоко и равномерно.

Описание: Пътешествия из райската земя: Боженци - приказка в бяло

Пътешествия из райската земя: Боженци – приказка в бяло

Боженците се намира в средна Стара планина, на изток от Габрово, непосредствено след Шипченския проход. Разстоянието от Трявна е 8 km, от Габрово – 15 km, от София – 201 km, от Варна – 255 km, от Пловдив – 116 km, от Бургас – 207 km, от Русе – 150 km.

Описание: Пътешествия из райската земя: Пирин

Пътешествия из райската земя: Пирин

В Пирин има два върха над 2900 м (Вихрен и Кутело), седем над 2800 м, седемнадесет над 2700 м, 32 над 2600 м и 40 над 2500 м. Трите най-високи върха са мраморни, а най-високите гранитни върхове (Полежан и Каменица) се намират на страничните била. Най-високият гранитен връх на главното било е Бъндеришкият чукар – 2732 м.

Описание: Пътешествия из райската земя: Песента на водопадите

Пътешествия из райската земя: Песента на водопадите

Местата в природата, от които реките правят скок в пропастта, са магически и неустоими. Водопадите са живи същества. От тях струи светлина, чистота и благодарност. Те се появяват и изчезват с ритмите на Земята. Напролет потичат буйните води от снеговете в планините. Реките се изпълват, искрящи от живот. Никой не може да подмине гледката на падаща вода.

Описание: Пътешествия из райската земя: Слънчева Трявна

Пътешествия из райската земя: Слънчева Трявна

Трявна възниква през втората половина на 12 век с името “Търнава”. В Тревненския Балкан през 1192 г. българските царе Асен и Петър разгромяват войските на император Исак II Ангел. В чест на тази гръмка победа е изградена църквата “Св. Архангел Михаил”, която се е запазила след няколко опожарявания в момента е един от най-старите източноправославни храмове в Централна България. Това също напомня за съществувалото тогава тук селище.

Описание: Пътешествия из райската земя: Белият Пирин

Пътешествия из райската земя: Белият Пирин

Не всички имат възможнаст да пътуват и да се катерят по планините. А може би им се иска и на тях да се докоснат до красотата им. Един филм наБоян Балев за зимния Пирин.

Описание: Пътешествия из райската земя: Водопадите

Пътешествия из райската земя: Водопадите

Водопадите са изключително красива част от природата. Пътешественика Боян Балев ни представя българските водопади. Най-високият водопад в страната и на Балканския полуостров се спуска в Стара планина. Това е Райското пръскало.

Описание: Пътешествия из райската земя: Рила

Пътешествия из райската земя: Рила

Средната надморска височина на Рила е 1487 м, а общата площ – 2629 км2. Тя е най-високата планина в Балканския Полуостров – с връх Мусала (2925 m). По-голямата част от високите върхове (2 500 – 2 700 метра надморска височина) имат алпийски изглед. Типичен пример за това е Мальовица.

Описание: Пътешествия из райската земя: Пирин (част 1)

Пътешествия из райската земя: Пирин (част 1)

Пирин е планина в югозападна България, част от Рило-Родопския планински масив, с най-висок връх Вихрен (2914 м.).

Описание: Пътешествия из райската земя: Пирин (част 2)

Пътешествия из райската земя: Пирин (част 2)

Със своя най-висок връх Вихрен (2,914 м), Пирин се нарежда на второ място по височина в България след Рила (2,925 м). В рамките на Европа заема седмо място след вр. Елбрус (5,642 м), вр. Мон Блан (4,808 м), вр. Муласен (3,479 м), вр. Ането (3,404 м), вр. Мусала (2,925 м) и вр. Митикас (2,919).

Описание: Пътешествия из райската земя: Пирин (част 3)

Пътешествия из райската земя: Пирин (част 3)

Площта на Пирин е 2585 квадратни километра, тоест тя е сравнително компактна малка планина, което се потвърждава и от голямата ѝ средна височина – 1033 метра. Пирин е разположен в югозападната част на страната между долините на реките Струма и Места.

Описание: Пътешествия из райската земя: Пирин (част 4)

Пътешествия из райската земя: Пирин (част 4)

Характерно за планината е наличието на единствено, добре изявено Главно било, което се простира от Предел до Парилската седловина от северозапад към югоизток. Орографски то се допълва от четири именувани странични била – масивни разклонения на главното било.

Описание: Пътешествия из райската земя: Пътуване до Родопите

Пътешествия из райската земя: Пътуване до Родопите

Родопите са планина в България и Гърция, част от Рило-Родопския масив. Тя е най-обширната планина в България и заема около една седма част от българската територия. Дължината и е около 220 – 240 км, а ширината до 100 км. Името на планината Родопи е с тракийски произход.

Описание: Пътешествия из райската земя: Боженци

Пътешествия из райската земя: Боженци

Село Боженците е създадено след турското нашествие в Търново в края на 16 век. Тогава от столицата на България бягат голяма част граждани, които се заселват в дълбоките и по-труднодостъпни части на Балкана. Между тях е и младата болярка Божана, която избира за свое скривалище местността, където в момента е село Боженците.

Пътешествия из райската земя: Пътека към Мазалат

Пътешествия из райската земя: Пътека към Мазалат

Хижа Мазалат се намира в местността Мандрището, в Калоферската планина, дял от Средна Стара планина. Построена е през 1935 година, а през 1962 година е реконструирана. В непосредствена близост се намира резерват Пеещи скали.

Пътешествия из райската земя: Пътуване през пролетта

Пътешествия из райската земя: Пътуване през пролетта

Пролетта с цялата и енергия, кипеж, живот и красота. Едни от най – красивите кътчета на България през този, така любим сезон. Пътуване, което ни прави съпричастни с пробуждането на природата.

Пътешествия из райската земя: Баба Лидка и манастира

Пътешествия из райската земя: Баба Лидка и манастира

Коя е баба Лидка? Каква е историята на манастира? За вярата, за фолклора, за историята, за чудесата и още нещо!

Пътешествия из райската земя: Водопадите в България - Стара планина

Пътешествия из райската земя: Водопадите в България – Стара планина

Балканът с неговата красота и величие! Хармонията и тишината съчетани с шума от бликащите водопади. Прекрасна атмосфера и красиви картини! Потопете се в това изживяване!

Пътешествия из райската земя: Елена

Пътешествия из райската земя: Елена

Китното старопланинско градче се намира в полите на Еленския Балкан! Разходете се по уличките му и усетете атмосферата на това причудливо място и няма да искате да си тръгнете.

Пътешествия из райската земя: Огън в Родопите

Пътешествия из райската земя: Огън в Родопите

За чудесата на Родопите! За магията на природата! За знайни и незнайни светилища! За силата и надеждата! За огъня на вярата!

Пътешествия из райската земя: Писмо до Жеравна

Пътешествия из райската земя: Писмо до Жеравна

Думички за Жеравна! Едно пленително място, което можеш да обичаш и без да си посещавал. Ех, колко е красива Жеравна, когато и да отидеш!

Пътешествия из райската земя: По следите на старата българска къща

Пътешествия из райската земя: По следите на старата българска къща

Ще тръгнем по стъпките на българската архитектура! Поемаме на път в търсене на българската къща осигуряваща уют, топлина и закрила. Този дом не бива да бъде забравян!

Пътешествия из райската земя: Пътуване към скалите

Пътешествия из райската земя: Пътуване към скалите

По следите на скални светилища. По следите на историята. Пещери, ниши, скални манастири и феномени. Нека запретнем ръкави и да избавим от забравата тези причудливи форми.

Пътешествия из райската земя: Старопланински етюди

Пътешествия из райската земя: Старопланински етюди

Стара планина е вълшебно място е живял и живее духът на свободата. Тук е жива идеята за стари славни времена, където юначеството е легендарно. Нека разкажем за това уютно убежище.

Пътешествия из райската земя: Богинята - майка Рила

Пътешествия из райската земя: Богинята – майка Рила

Историята на един „дребен” човек, поел с бели стъпки по пътеките на „богинята майка” Рила. Величествена и опасна, това несъмнено е една от най – красивите планини у нас.

Пътешествия из райската земя: Истанбул

Пътешествия из райската земя: Истанбул

Истанбул е хармония от контрасти. Многовековен град на Босфора, който със сигурност има какво да разкаже и с какво да омае посетителите си. Едно огромно разнообразие и една странна, но пък толкова естествена хармония, която запленява всеки.

Пътешествия из райската земя: Вятърът, вълните и морето

Пътешествия из райската земя: Вятърът, вълните и морето

Край морето всичко е различно, и изгревът и залезът и вятърът.. и всичко. Няма друга такава магия като морската. Цялото това очарование разказва своята история.

Няма коментари

Оставете коментар

You must be logged in to post a comment.